bastiaans-hoofd-oct-scan

OCT-scan van uw ogen

Bastiaans Optiek in Rotterdam Kralingen kan een OCT-scan maken van uw oog. De hiervoor benodigde apparatuur is zeker niet bij elke opticien te vinden, maar is echt van toegevoegde waarde bij het onderzoeken van uw ogen en dan met name het netvlies. Hier vindt u wat meer informatie over de OCT-scan.

  1. Wat is een OCT?
  2. OCT staat voor 'optical coherence tomography' en het is een onderzoekstechniek waarbij met behulp van infrarood licht de structuren van het oog zeer gedetailleerd in kaart gebracht kunnen worden. U kunt de techniek vergelijken met echografie, alleen dan met de weerkaatsing van infrarood licht i.p.v. geluid. Doordat het netvlies is opgebouwd uit verschillende laagjes die dit licht allemaal op een andere manier weerkaatsen, ontstaat een scherpe dwarsdoorsnede van het netvlies of de oogzenuw in de vorm van een kleurenbeeld.
  3. Waarvoor wordt een OCT-scan gebruikt?
  4. Een OCT-scan is uitermate geschikt om aandoeningen aan het netvlies in kaart te brengen. Onder andere glaucoom en maculadegeneratie zijn zo in een vroegtijdig stadium op te sporen. Ook kunnen bestaande aandoeningen nauwlettend in de gaten gehouden worden. Mocht er tijdens het onderzoek iets naar voren komen dat behandeling vereist, dan kunnen wij u doorverwijzen naar een specialist.
  5. Wanneer is het voor mij noodzakelijk?
  6. Als u of wij vermoeden dat er wellicht iets aan de hand is met uw ogen, dan behoort een OCT-scan tot de mogelijkheden. Ook als er in uw familie bepaalde oogaandoeningen voorkomen of u door bijvoorbeeld leeftijd of diabetes tot een risicogroep behoort, dan kan het verstandig zijn uw ogen eens aan een grondig onderzoek te laten onderwerpen. U kunt het altijd met ons overleggen.
  7. Waar moet ik rekening mee houden?
  8. Een OCT-scan is 'non-invasief', wat wil zeggen dat er geen voorwerp in uw oog gebracht hoeft te worden. Wel zullen uw ogen gedruppeld worden met een vloeistof die uw ogen verwijdt. Hierdoor kunt u achteraf wel tijdelijk wat waziger zien en overgevoelig zijn voor licht. We raden u dan ook aan niet na het onderzoek zelf deel te nemen aan het verkeer en eventueel een zonnebril mee te nemen.

Meer informatie of een afspraak

U kunt de medewerkers van Bastiaans Optiek in Rotterdam Kralingen altijd bellen of mailen als u meer informatie wilt over de OCT-scan of een afspraak wilt maken.

Maak afspraak


Top